Takwerking jonggivers

Bij de jonggivers (12-14 jaar, eerste en tweede middelbaar) gaan de avonturen en technieken van de vorige jaren een stap verder. Ze bouwen voort op hun scoutstechnieken en verdiepen de vaardigheden die ze bij de pioniers hebben geleerd. Naast het verfijnen van sjorren, tenten opzetten en vuur maken, worden kaartlezen en navigeren nog belangrijker. Deze technieken helpen hen zelfstandiger te worden en zich thuis te voelen in de natuur.

Hoewel techniek een belangrijke plaats inneemt, is er ook volop ruimte voor leuke activiteiten zoals bosspelen, stadsspelen en droppings. Dit zorgt voor een perfecte balans tussen leren en spelen, waarbij plezier altijd centraal staat.

 

Weekends

Naast het kamp gaan de jonggivers op weekend waar de ze zich samen met hun groep en leiding kunnen uitleven. Om de twee jaar is er ook een groepsweekend, waarbij ze samen met de andere takken van de scouts een groot avontuur beleven.

De jonggivers gaan ook op weekend, waar ze zich samen met hun leeftijdsgenoten volop kunnen uitleven. Deze weekenden zijn gevuld met spannende avonturen en uitdagende activiteiten, waarbij ze hun scoutstechnieken in de praktijk kunnen brengen. Elk weekend is een unieke ervaring die hen dichter bij elkaar brengt en hun vriendschappen versterkt.

Om de twee jaar is er ook een groepsweekend, waar alle takken van onze scoutsgroep samenkomen voor een groots avontuur. Tijdens dit weekend kunnen de jonggivers kennis maken met de oudere en jongere leden van de groep en samen met hen deelnemen aan allerlei activiteiten. Van speurtochten tot gezamenlijke spellen en uitdagingen in de natuur, het groepsweekend biedt een geweldige kans om de band tussen de verschillende leeftijden te versterken en gezamenlijk onvergetelijke herinneringen te creëren.

Zomerkamp

Een hoogtepunt in hun scoutsjaar is het zomerkamp, dat plaatsvindt van 5 tot 15 juli. De jonggivers verblijven tijdens dit kamp in tenten en koken hun maaltijden zelf onder shelters die ze samen hebben gesjord. Voor het eerst is er geen sanitair gebouw, maar gebruiken ze een zelfgebouwd toilet, genaamd “de HUDO”. Tijdens het kamp gaan de jonggivers ook op tweedaagse, dat is een tocht met overnachting waarbij ze in patrouilles op pad gaan "zonder leiding". De leiding is stand-by en komt regelmatig langs om polshoogte te nemen. Met enkel hun rugzak vol slaapgerief, eten en kaarten, moeten ze hun weg en overnachtingsplaats vinden. Deze ervaring van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid zorgt voor een onvergetelijk avontuur.

Totem

In het eerste jaar als jonggiver staat er een speciaal moment op het programma: de totemisatie. Elke jonggiver krijgt dan een persoonlijke "totem". Dat is een dierennaam die de unieke eigenschappen van die jonggiver weerspiegelt. Dit moment vindt traditioneel plaats op kamp en is een belangrijk ritueel binnen de scouts.

Als jonggiver staan avontuur, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid centraal. Ze verfijnen niet alleen hun scoutstechnieken, maar leren ook samenwerken, keuzes maken en vertrouwen op hun eigen kunnen. Dit maakt hun tijd bij de jonggivers tot een onvergetelijke en leerzame ervaring vol plezier!

De jonggiverleiding kan je contacteren via jonggivers@scoutsvalaar.be.